Life’s Road (LP)


Rocking.GR – Life’s Road
Flight of Pegasus – Life’s Road

Rocking.GR – Life’s Road

Όσων το βλέμμα έπεσε στο όνομα της εταιρίας, Transubsatns, και ένιωσαν τις κόρες των ματιών τους να διαστέλλονται στη θύμηση των Siena Root, εδώ έχουν ένα λόγο παραπάνω να συνεχίσουν να διαβάζουν. Βλέπετε, ο ιθύνων νους των Σουηδών Three Seasons δεν είναι άλλος από τον Sartez Faraj, τραγουδιστή για κάποια φεγγάρια των προαναφερθέντων και κυρίως η φωνή που έκανε τη διαφορά στο εξαιρετικό “Far From The Sun” του 2008.

Στην πρώτη του προσπάθεια με νέο και κατα-δικό του συγκρότημα, δεν απομακρύνεται ιδιαίτερα από το ύφος των προηγούμενων συνεργατών του. Βασικά, δεν το κουνάει ούτε ίντσα. Προσκυνάει ευλαβικά το ’70s hard rock και το heavy psych, χαϊδεύει ενίοτε τη jazz, ενώ η ενορχηστρωτική φαγούρα τον οδηγεί και σε folk χρωματισμούς, με το μπουζούκι, το φλάουτο και το βιολί των καλεσμένων μουσικών να χαρίζουν τους ήχους τους.

Τα τραγούδια των Three Seasons έχουν την τάση είτε να εκρήγνυνται εν μέσω μιας λάβας από hammond και ενός ορυμαγδού από riff, είτε να έρπονται και να ανεβαίνουν ύπουλα από τα άκρα μέχρι το μυαλό σου. Συχνότερα, δε, και τα δύο συμβαίνουν στη διάρκεια της ίδιας σύνθεσης (τα τρία υπερδεκάλεπτα κομμάτια δίνουν αυτό το περιθώριο). Ξέρουν πολύ καλά πώς να παίζουν με τη δυναμική ενός κομματιού και να του αλλάζουν ταχύτητα στη στιγμή και σε αυτό συνεισφέρει τα μέγιστα η ρυθμική βάση των Olle Risberg και Christian Eriksson, σε μπάσο και drums αντίστοιχα. Κυρίαρχο στοιχείο παραμένει πάντως η καταπληκτική, τόσο σε δυνατότητες, όσο και σε χροιά, φωνή του Faraj, ο οποίος όμως αποδεικνύει ότι δεν υπολείπεται σε τίποτα και στη lead κιθάρα. Εξίσου σημαντικά και τα πανταχού παρόντα πλήκτρα του φιλοξενούμενου Mattias Risberg, που δεν έχω καταλάβει γιατί ακόμα δεν έχει πάρει φανέλα βασικού και αναντικατάστατου μέλους στο συγκρότημα.

Προσπαθώ να καταπνίξω την υποκειμενικότητά μου, που με θέλει σκλάβο αυτού του ήχου, από όπου και όποτε και αν προέρχεται, ειδικά όταν αποδίδεται με τέτοια μαεστρία όπως εδώ. Προσπαθώ να επιβάλλω σχεδόν στον εαυτό μου την πραγματικότητα, που λέει ότι λείπει από το δίσκο η τεράστια έμπνευση, η συνθετική ιδέα που θα μετουσιωθεί σε ένα τραγούδι-ορόσημο και θα στιγματίσει το “Life’s Road”. Ευτυχώς όμως τα πάθη μας είναι για να υποκύπτουμε σε αυτά, οπότε από εμένα ανακηρύσσεται «πρόταση για το μήνα» και αμαρτίαν ούκ έχω.
Κώστας Σακκαλής

www.rocking.gr
Flight of Pegasus – Life’s Road

Το σουηδικό τρίο κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ και εδώ συναντάτε τον τραγουδιστή και κιθαρίστα των Sienna Root Sartez Saraj. Αντιλαμβάνεστε ότι το περιεχόμενο δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από μουσική που ξέμεινε από τη δεκαετία του ’70. Ψυχεδελικό ελαφρώς αλλά όχι υπερβολικό, θυμίζει σε αρκετές στιγμές του αυτό που πολλά χρόνια πριν περιγράφηκε ως μπλουζ ροκ. Κανείς από τους μουσικούς δεν βιάζεται, η διάρκεια του δίσκου ξεπερνά τη μία ώρα και ο ήχος είναι ηθελημένα σκονισμένος. Αν υπάρχει κάποια μικρή ένσταση, αυτή αφορά τα κίνητρα του σχήματος. Φαίνεται πως ήδη ακούγονται τυπικοί αυτού που θέλησαν μαζί με άλλους να επαναφέρουν, μοιάζουν να θέλουν να επαληθεύσουν τη γραμμή στην οποία συνετάχθησαν. Πολλά από τα κομμάτια δεν έχουν τον αυθορμητισμό που αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο και θα την κολάκευε. Πάντως μην ανησυχείτε, δεν θα χαλαστείτε, όταν χαλαρώσετε και αποφασίσετε την ακούσετε ή και το αντίστροφο.

www.flightofpegasus.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four − three =